חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פנתיאון ברומא – מה צריך לדעת ומה יש לאכול סביבו?

הכירו את הפנתיאון ברומא מקרוב יותר - כשהיסטוריה וקולינריה נפגשים!

הפנתיאון ברומא הוא מקדש שנבנה על ידי הרומאים הקדמונים כדי לשכן את אלי הדת הרומית. נבנה על ידי הקיסר מרקוס אורליוס בשנת 121 לספירה. הוא נחשב לאחד המבנים השמורים ביותר של העת העתיקה שהיא כיפת הבטון הבלתי מזוין הגדולה ביותר שנבנתה אי פעם. הוא נבנה במקור כדי לשכן את שרידי שני האלים החשובים ביותר של רומא העתיקה.

המאה הראשונה לספירה הייתה תקופה מרגשת לאמנות ואדריכלות ברומא. הפנתיאון הוקם בתקופה זו, והוא הפך לסמל לארכיטקטורה ולעוצמה הרומית. כיפת הבניין צוירה במקור בסצנות מהמיתולוגיה וההיסטוריה, אך אלה כוסו מאוחר יותר כדי להגן עליהן מפני נזק.

הפנתיאון הוא כיום אחד מציוני הדרך האייקוניים ביותר של רומא, למרות שהוא שוחזר רבות במהלך השנים.

הפנתיאון נבנה על ידי הקיסר מרקוס אורליוס באתר שהיה קדוש לרומאים לפחות מתקופת המלכים. המקדש עצמו הוקדש תחילה לכל האלים, אחר כך לכל הקדושים ולבסוף לכל הקדושים הנוצרים לאחר שהנצרות הפכה לדת רשמית של רומא בשנת 313 לספירה.

הבניין מפורסם בזכות כיפתו העגולה, המתנשאת לגובה של 60 מטר על בסיס מרובע וקוטר של 19 מטר בנקודה הרחבה ביותר שלו. יש לו גם שישה עמודים קורינתיים לאורך כל צד, עם ארבעה עמודים בכל קומה ו-18 בכל צד, מה שהופך אותו לאחד המקדשים הדוריים הגדולים ביותר שנבנו אי פעם. המבנה משמש כיום לכמה טקסים דתיים והוא פתוח למבקרים.

המדריך המלא לפנתיאון ברומא – אנחנו לא ויקיפדיה של רומא אבל כאן עם מידע חיוני בשבילכם! רוצים לדעת על הפנתיאון קצת יותר? מגיעים לרומא ורוצים לדעת מה יש לאכול בסביבה של הפנתיאון? להלן המדריך המלא של מיכל מילרד ואוריה דוידסון – שאפו!

הינה לכם 10 הדברים על אחד המיבנים העוצמתיים בעיני שקיימים ברומא. סעיף 10… מקומות קולינארים לבקר ליד הפנתאון ☺️

כיום, כמעט 2000 שנה לאחר בנייתו, הפנתיאון עוצר הנשימה!
הוא בניין ראוי לציון. העיצוב המרהיב, הפרופורציות, האלגנטיות וההרמוניה הם תזכורת בולטת לארכיטקטורה של האימפריה הרומית הגדולה. כאשר מיכאלאנג'לו ראה את הפלא הזה בפעם הראשונה הוא אמר שזה דומה יותר לעבודת מלאכים ולא לבני אדם.

1 המילה פנתאון היא מילה יוונית שפירושה "כבד את כל האלים". למעשה הפנתיאון נבנה לראשונה כמקדש לכל האלים.

2 זוהי האנדרטה הרומית העתיקה ביותר שנשמרה .
זו קצת תעלומה כיצד הצליח הפנתיאון לשרוד פשיטות ברבריות כששאר האנדרטאות הרומיות התנפצו. ההרכב המדויק של החומר עדיין אינו ידוע ונראה שהוא דומה מבחינה מבנית לבטון של ימינו! יהיו הסיבות אשר יהיו, הפנתיאון הוא המבנה היחיד בגילו וגודלו ששרד בהצלחה את נזקי הזמן והכובד, שעדיין שלם עם כל הדר והיופי שלו.

3 הגיל המדויק של הפנתיאון לא ידוע .האגדה הרומית מספרת כי הפנתיאון המקורי נבנה באותו מיקום שהוא כיום והוקדש לרומולוס, מייסדו המיתולוגי, לאחר שעלה לשמיים. רוב ההיסטוריונים טוענים כי יד ימינו של הקיסר אוגוסטוס, אגריפס, בנתה את הפנתיאון הראשון בשנת 27 לפני הספירה. זה נשרף באש הגדולה של שנת 80 לספירה, נבנה מחדש על ידי הקיסר דומיטיאן, אך הוכה על ידי ברק ונשרף שוב בשנת 110 לספירה. הפנתיאון כפי שאנו מכירים אותו היום נבנה בשנת 120 לספירה על ידי הקיסר אדריאנוס שהיה אדריכל ידוע ותכנן אותו יחד עם אפולודורוס מדמשק, אדריכל יווני מפורסם באותה תקופה שלצערנו הוצא להורג בהוראת הקיסר, בגלל ויכוח. על עיצוב המקדש …

4 החלק המרתק ביותר של הפנתיאון הוא כיפתו הענקית, עם החור המפורסם בחלקו העליון (עין הפנתיאון, או oculus). הכיפה הייתה הגדולה ביותר בעולם מזה 1300 שנה ועד היום היא נותרה הכיפה הגדולה ביותר שלא נתמכת בעולם! קוטרה של הכיפה הוא 43.30 מטר או 142ft (לשם השוואה, כיפת הקפיטול של ארצות הברית היא בקוטר 96 רגל) והיא נמצאת ביחס מושלם עם הפנתיאון בכך שהמרחק מהרצפה לראש הכיפה הוא בדיוק שווה לקוטרו.

ההישג האדריכלי הגדול נבע ממשקלו העצום של הכיפה .
לא רק שעובי הכיפה יורד בהדרגה, אלא שהחומרים המשמשים בחלקה העליון של הכיפה היו בהירים יותר עם חללים פנימיים בתוך קירות הכיפה. לירידה בעובי יש השפעה שלמרות שחלקה הפנימי של התקרה כדורית, החלק החיצוני שלה "שטוח" מעט. היא גדולה יותר מכיפת בזיליקת פטרוס הקדוש, אך מכיוון שהיא נראית שטוחה מבחוץ, קשה לקבל תחושה מלאה של ממדיה. החור (אוקולוס), שקוטרו 7.8 מטרים, הוא מקור האור היחיד והוא הקשר בין המקדש לאלים שמעל. גשם יורד דרכו מדי פעם, אך הרצפה נטויה ומנקזת את המים אם הם מצליחה לפגוע ברצפה. בפועל, לעתים רחוקות יורד גשם בתוך הכיפה.

5 הפנים הוא בצורת גליל המכוסה על ידי חצי כדור; גובה הצילינדר שווה לרדיוס הכדור, והוא 43.3 מטר (142ft). אין חלונות בפנים חוץ מהאוקולוס הגדול! הפנתיאון מכיל כעת קברים של האמן המפורסם רפאל ושל כמה מלכים ומשוררים איטלקיים. רצפת השיש, הכוללת עיצוב המורכב מסדרת דפוסים גיאומטריים, היא עדיין המקור הרומי העתיק. ההיסטוריה של פנתיאון השתנתה לנצח בתקופת שלטונו של האפיפיור אורבן השמיני, שהמיס כל פיסת ברונזה שנמצאה על התקרה.

6 16 העמודים הקורינתיים המסיביים התומכים בפורטיקו שוקלים 60 טון כל אחד. גובהם 39 ס"מ (11.8 מ '), קוטרו מטר וחצי (1.5 מ') והובאו כל הדרך ממצרים. עמודים אלה נגררו יותר ממאה ק"מ מהמחצבה לנהר הנילוס על מזחלות עץ. הם הוצפו באמצעות רפסודות במורד נהר הנילוס כאשר מפלס המים היה גבוה במהלך שיטפונות האביב, ואז הועברו לספינות לחציית הים התיכון לנמל הרומי של אוסטיה. שם הועברו חזרה לרפסודות ונמשכו במעלה נהר הטיבר לרומא. העמודים תומכים בפדמנט משולש עם כתובת המייחסת את הפנתיאון למרקוס אגריפס ("M • AGRIPPA • L • F • COS • TERTIUM • FECIT" כלומר "זה נבנה על ידי מרקוס אגריפס בקונסוליה השלישית שלו"). זהו השריד היחיד מהמקדש המקורי שנבנה על ידי אגריפס וסברה כי אדריאנוס השאיר אותו כמחווה לקודמו כאשר בנה מחדש את הפנתיאון.

7 ניתן לראות אפקט תאורה ב 21- באפריל, כאשר השמש בצהרי היום מכה על סורג מתכת מעל לפתח, ומרווה את החצר בחוץ באור. הרומאים חגגו את 21 באפריל כמועד היסוד של העיר, והמראה המרשים של הקיסר שלהם שעמד בכניסה לפנתיאון מוקף באור שהגיע מתוך הפנתיאון, אולי היה נראה כמשהו שהביא למעשה את הקיסר שלהם ל רמת האלים והזמינו אותו להצטרף אליהם.

8 בשנת 609 הפנתיאון היה המקדש הפגאני הראשון שהפך לכנסיה ולכן הוא ניצל מהשמדה במהלך ימי הביניים. כיום זו כנסייה המוקדשת לסנט מרי הקדושים. עם זאת, כמעט כולם מכנים אותה הפנתיאון ונראה שהוא קיים ללא תלות בשלטון הדתי, אלא יותר מחווה לעבר.

9 מול הפנתיאון נמצאת "מזרקת הפנתיאון" היפה. המזרקה עוצבה על ידי האדריכל המפורסם ג'אקומו דלה פורטה בשנת 1575 ופוסל משיש על ידי לאונרדו סורמני. בשנת 1711 ביקש האפיפיור קלמנט ה- XI לשנות את המזרקה והעניק לפיליפו באריניוני תכנון מתווה חדש, הכולל אגן שונה, עשוי אבן, והאובליסק של רעמסס השני במרכז עם ארבע דולפינים המקשטים את הבסיס. .

10 האזורים הקולינארים בסביבת הפנתיאון:

קפה –
tazza d’oro
Caffè sant Eustachio
גלידה –
Giolitti
Fiocco di neve
Gunther Gelato Italiano

קונדיטוריה
Giolitti
Do nino

שלוחה של קמפו די פיורי –
Piazza della coppella

פסטות מעולות
Armando al pantheon
Osteria della coppella

Pizza
Sorbillo
מעדניה

L’antica salumeria

שעת אפריטיבו

Minerva Roof Garden
Etabli
Salotto 42

4.9/5 - (15 votes)

לקבלת ייעוץ בתכנון החופשה ברומא ללא עלות השאירו פרטים👇

לחזור למשהו ספציפי?

לקבלת ייעוץ בתכנון החופשה ברומא ללא עלות השאירו פרטים👇

חוויה ברומא מתחילה כאן

סגור